امروز : 31 اردیبهشت 1403

 

آیین‎ نامه کمیته ‎های گزینش استاد دانشگاهها

 

کمیته گزینش استاد در دانشگاهها که در این آیین‎نامه به اختصار کمیته گزینش نامیده می‎شود بر اساس مصوبه جلسات 22 و 23 شورای عالی انقلاب فرهنگی به منظور ارائه اظهارنظر اولیه در مورد صلاحیت اخلاقی متقاضی به هیأت مرکزی گزینش استاد تشکیل می‎گردد و آئین‎نامه داخلی و اجرایی آن مشتمل بر موارد زیر می‎باشد:


تذکر: هیأت مرکزی گزینش استاد در این آئین‎نامه هیأت مرکزی نامیده می‎شود.


1- ترکیب کمیته گزینش به شرح زیر می‎باشد:
الف- رئیس دانشگاه
ب- دو نفر از اعضاء هیأت علمی که واجد شرایط ذیل بوده و صلاحیت آنها به تأیید هیأت مرکزی رسیده باشد.
1-1- متأهل باشند.
2-1- حداقل 25 سال سن داشته باشند.
3-1- ایمان به ولایت فقیه و نظام جمهوری اسلامی ایران
4-1- حسن شهرت
5-1- عدم سابقه وابستگی به احزاب و گروهکهای غیرقانونی
6-1- عدم سابقه وابستگی به ساواک, فراماسونری و نظام شاهنشاهی


2- دبیر کمیته گزینش ، رئیس دانشگاه مربوطه می‎ باشند.
3- جلسات کمیته گزینش با حضور کلیه اعضاء رسمیت می یابد.
4-مکاتبات کمیته گزینش توسط دبیر کمیته گزینش انجام می‎پذیرد.
5-نظر کمیته گزینش برای هیأت مرکزی جنبه مشورتی داشته, رأی نهایی توسط هیأت مرکزی صادر خواهد شد.

تبصره 1: نظر کمیته گزینش در مورد متقاضیان ضمن گزارش مشروحی همراه با اصل پرونده برای هیأت مرکزی ارسال می‎گردد.
تبصره 2: چنانچه در مواردی اتفاق نظر حاصل نگردد عین نظرات اعضاء کمیته گزینش به هیأت مرکزی ارسال می‎گردد.

6- در صورتیکه ظرف مدت دو ماه نظر هیات مرکزی اعلام نشود کمیته گزینش می تواند بعد از احراز شرایط علمی و صلاحیتهای اخلاقی، نسبت به صدور مجوز انعقاد قرارداد با داوطلب اقدام نماید.

تبصره : مهلت دو ماهه از زمان وصول مدارک کامل به دبیرخانه هیات مرکزی محسوب می گردد, که وصول آن از طرف دبیرخانه هیات مرکزی کتبا به دانشگاه مربوط اعلام خواهد شد.

7-براساس بخشنامه های شماره 27344/4400/15 مورخ 14/10/71 و 6859/1722/15 مورخ 10/4/74 کمیته گزینش می بایست قبل از سپری شدن مدت استخدام رسمی آزمایشی ارزیابی لازم را از وضعیت صلاحیت عمومی عضو هیات علمی بعمل آورده و در صورتیکه ایشان را واجد صلاحیت عمومی برای تبدیل وضعیت به رسمی قطعی ندانست، پرونده مزبور را به همراه صورتجلسه اعضای کمیته و کلیه برگه های تحقیقاتی و مستندات لازم با امضای دبیر کمیته (ریاست دانشگاه) جهت اظهار نظر نهایی به هیات مرکزی ارسال نماید.

تبصره 1: کمیته گزینش موظف است در مواردی که صلاحیت عمومی متقاضی در هر یک از مراحل استخدامی (پیمانی به رسمی آزمایشی و یا رسمی آزمایشی به رسمی قطعی) مردود شناخته می شود به خدمت وی خاتمه داده و رونوشتی از حکم مربوطه را به دبیرخانه هیات ارسال نماید.
تبصره 2: کمیته موظف است در کلیه مواردی که تایید صلاحیتهای عمومی و علمی متقاضی منجر به صدور حکم رسمی آزمایشی و یا رسمی قطعی برای فرد می شود, تصویری از حکم مربوطه را به دبیرخانه هیات مرکزی ارسال نماید.
این آیین نامه در هفت ماده و 5 تبصره در تاریخ 1/8/74 به تصویب هیات مرکزی گزینش استاد رسید. بدیهی است بخشهایی از آئین نامه قبلی (مصوب 26/3/65) که اصلاحیه لازم در آنها صورت پذیرفته است ملغی و کان لم یکن تلفی می گردد. 
گزینش دانشجو
آئین نامه گزینش اخلاقی داوطلبان ورود به دانشگاه ها
مصوب هفتمین و هشتمین جلسه شورایعالی انقلاب فرهنگ
الف: داوطلبانی حق ورود به دانشگاه ها را دارند که علاوه بر قبولی در امتحانات کنکور شرایط ذیل در مورد آنان احراز شده باشد.

بند 1- تدین به دین اسلام یا یکی دیگر از ادیان آسمانی

تبصره 1: ملاک تدین داوطلبان ادعای خود ایشان است و هیچ کس خودسرانه حق تفتیش و تحقیق در عقاید آنان را ندارد.
تبصره 2: هرگاه داوطلبی در هنگام ورود به دانشگاه مدعی مسلمانی یا متدین بودن به یکی از ادیان آسمانی دیگر گردد، ادعای او پذیرفته خواهد شد مگر این که در یک محکمه صالح رسمی یا کمیته مرکزی انضباطی[1] خلاف آن ثابت شود که در آن صورت از شخص مزبور حق تحصیل (و اگر وارد دانشگاه شده باشد، حق ادامه تحصیل) سلب خواهد شد.
مفاد و تبصره های بند (2) و (3) قسمت (الف) آئین نامه گزینش اخلاقی داوطلبان ورود به دانشگاهها (موضوع مصوبه شماره 1160/دش مورخ 10/4/64) بشرح زیر اصلاح می گردد.


بند 2- عدم احراز ضدیت با نظام جمهوری اسلامی ایران
بند 3 - ملاک عدم احراز فساد اخلاقی حال فعلی داوطلب است و در صورتیکه در گذشته فساد اخلاقی داشته پذیرش او مشروط است به احراز توبه وی.
بند 4- نداشتن سابقه عضویت در ساواک و فرامانسونری و اذناب آن(2)
ب: روش گزینش
بند 1- در سوالات علمی (کنکور) سوالات عقیدتی و سیاسی و اخلاقی منظور می شود و داوطلبان باید در پاسخ به این سوالات نمره قبولی کسب کرده باشند.
بند 2- در مورد سوابق سیاسی و اخلاقی داوطلبان باید از نهادهایی چون وزارت آموزش و پرورش و دادستانی عمومی و دادسرای انقلاب و وزارت اطلاعات کتباً استعلام شود پس از اعلان نتیجه کنکور، در روزنامه ها می توان اعلان کرد که چند نفر به دلیل مسائل اخلاقی و سوابق سوء مردود شده اند.
بند 3- (الحاقی) – هیات مرکزی گزینش دانشجو می تواند از داوطلبانی که هیچ منبع قابل تحقیق برای احراز شرایط گزینش در مورد آنها وجود ندارد مصاحبه بعمل آورد و براساس نتیجه آن نسبت به رد یا قبول مشروط (با اخذ تعهد) بودن آنها تصمیم بگیرد. نحوه مصاحبه بر طبق دستورالعمل مصوب هیات عالی گزینش خواهد بود.
تبصره- کسانی که در سال جاری (1365) و یا سال قبل فارغ التحصیل شده اند از مفاد تبصره فوق الذکر مستثنی بوده و با اخذ تعهد پذیرفته می شوند.(3)


ج: نحوة استعلام سوابق داوطلبان
1- مشخصات کلیه داوطلبان ورود به دانشگاه بلافاصله پس از ثبت نام و اسامی قبولشدگان بعلاوه 10 تا 15 درصد اضافی باید برای استعلام و احراز شرایط لازم (که توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی تعیین شده است) به مراکز پنجگانه ذیل ارسال شود:
1- وزارت آموزش و پرورش(4)
2- وزارت اطلاعات
3- دادستانی انقلاب
4- دادسرای عمومی
5- مرکز اسناد تحقیق مربوط به کنکور سالهای قبل


2- هرگاه مراکز پنجگانه فوق در مورد داوطلبی گزارش منفی ارائه ندادند، ورود داوطلب مزبور به دانشگاه بلامانع است، مگر این که گزارش منفی مستندی از منبع موثق دیگر، درباره وی واصل شده باشد.


3- داوطلبانی که دارای حداقل یک گزارش منفی باشند (خواه از مراکز پنجگانه فوق یا از منبع موثق دیگر) پرونده هایشان باید همراه با مدارک موجود به هیات مرکزی گزینش فرستاده شود. حکم نهایی در مورد ورود یا ممانعت از ورود چنین داوطلبانی به دانشگاه باید پس از بررسی هیات مرکزی گزینش توسط قاضی هیات صادر شود.


د: شمول آئین نامه

این آئین نامه خاص دوره های کاردانی و کارشناسی و کارشناسی ارشد است. در مورد داوطلبان دوره های کارشناسی ارشد ناپیوسته از دانشگاهی که داوطلب قبلا در مقطع لیسانس فارغ التحصیل گردیده (بجای وزارت آموزش و پرورش) و همچنین محل کار داوطلبان (در صورتی که اشتغال داشته اند) تحقیق بعمل خواهد آمد.
ﻫ: هیات مرکزی گزینش دانشجو
تعیین صلاحیت اخلاقی داوطلبان بعهده هیات مرکزی گزینش دانشجو است که زیر نظر مستقیم وزیر فرهنگ و آموزش عالی خواهد بود، هیات مذکور توسط شورایعالی انقلاب فرهنگی منصوب می شوند.
و: گزارش فعالیتها
وزیر فرهنگ و آموزش عالی موظف است گزارش فعالیت هیات مرکزی گزینش دانشجو را مرتبا به اطلاع شورایعالی انقلاب فرهنگی برساند.

1-الحاقی بموجب مصوبه جلسه شصت و هفتم مورخ 16/2/65 شورای عالی انقلاب فرهنگی شماره 1074 روش مورخ 1/3/65
2-اصلاحی بموجب مصوب جلسه هفتاد و پنجم مورخ 10/4/65 شورای عالی انقلاب فرهنگی شماره 2216/ دش مورخ 28/5/65
2-مصوبه جلسه مورخ 20/9/65 شورای مشترک کمیسیونهای 1 و 2 شورای عالی انقلاب فرهنگی شماره 5383/دش مورخ 28/10/65
3- اسامی دانش آموزان سال آخر دبیرستان به بخشهای مربوطه در آموزش و پرورش فرستاده می شود تا هر دانش آموزی که مشهور به فساد اخلاقی و غیره است قبلا شناسایی شود و به اطلاع کمیته گزینش رسانده شود


آئین نامه ایجاد هسته های تحقیق و نظردهی دانشگاه ها در امر گزینش داوطلبان ادامه تحصیل
(کارشناسی ارشد – بورس – اعزام و کارشناسی ناپیوسته)

 

(مصوب هشتاد و هفتمین جلسه مورخ 8/7/65 شورایعالی انقلاب فرهنگی)

ماده 1 – به منظور تسریع در امر گزینش داوطلبان ادامه تحصیل (کارشناسی ارشد، بورس، اعزام و کارشناسی ناپیوسته) در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی هسته تحقیق و نظردهی اولیه تحت نظر هیات مرکزی گزینش دانشجو تشکیل می شود. ماده 2 – ترکیب هسته به شرح ذیل است:
1- یکی از اعضاء هیات رئیسه دانشگاه 2- یکی از اعضاء هیات علمی 3- یکی از دانشجویان دوره کارشناسی ارشد تبصره: اعضای هسته توسط رئیس دانشگاه پیشنهاد می شوند و پس از تایید هیات مرکزی گزینش دانشجو انتخاب و با حکم دبیر هیات منصوب می شوند.
ماده 3- وظایف هسته به شرح ذیل است:
1- تکمیل پرونده داوطلبان ادامه تحصیل مذکور در ماده (1) که فارغ التحصیل دانشگاه محل هسته می باشند با تحقیق از منابع موثق موجود در آن دانشگاه 2- اظهارنظر اولیه نسبت به گزینش داوطلبان در دوره مربوط مطابق ضوابط گزینش همان دوره 3- ارسال پرونده داوطلبان به ضمیمه اظهارنظر خود به هیات مرکزی گزینش دانشجو جهت صدور رای نهائی 4- رعایت موارد و دستورالعملهای ابلاغ شده از طرف هیات مرکزی گزینش دانشجو.
ماده 4 – آئین نامه اجرائی هسته ها توسط هیات مرکزی گزینش دانشجو تهیه و تصویب می شود.
ماده 5 – بودجه و امکانات مورد نیاز هسته توسط رئیس دانشگاه در اختیار هسته قرار می گیرد.
شیوه گزینش ، در رابطه با ضوابط گزینش دانشجو
(مصوب یکصد و پنجاه و چهارمین جلسه مورخ 7/4/67 شورایعالی انقلاب فرهنگی)

در اعمال ضوابط گزینش دانشجو (موضوع مصوبه شماره 1110/ دش مورخ 31/3/67 شورایعالی)
1- هیات گزینش می تواند از وزارت اطلاعات و دادستانی انقلاب درباره سوابق سیاسی و از وزارت آموزش و پرورش درباره سوابق اخلاقی داوطلبان ورود به دانشگاه استعلام نماید، ولی تحقیق از محل اقامت و همسایگان و کسبه به کلی ممنوع است.
در رابطه با مفاد بند (1) مصوبه "شیوه گزینش در رابطه با گزینش دانشجو" (موضوع ابلاغ شماره 1232 / دش مورخ 14/4/67) در مواردی که گزارشی منفی درباره داوطلب داده می شود، هیات مرکزی گزینش مجاز است که فقط از رئیس یا مسئول اداره یا موسسه و جایی که داوطلب در آن اشتغال داشته است استعلام کند (نه از کارمندان و اشخاص متفرقه) [1]

2- هیات مرکزی گزینش از لحاظ اخلاقی فقط باید وضع داوطلبان را در همان سال در نظر بگیرد، ولی از لحاظ سیاسی باید سوابق آنان را به شرح ذیل در نظر گیرد.
الف- کسانی که سابقه فعالیت در گروههای محارب داشته اند، اگر تاریخ این فعالیت به قبل از خردادماه سال 1360 مربوط شود و پس از آن این فعالیت متوقف شده باشد، توبه شخص محرز و مقبول شناخته می شود. در مورد کسانی که با حزب منحله توده همکاری داشته اند، زمان صدور اطلاعیه دادستانی باید در نظر گرفته شود. ب- کسانی که پس از خرداد سال 1360 در گروههای محارب فعالیت داشته اند، در آن صورت توبه ایشان باید احراز شود. در مورد کسانی که با حزب منحله توده همکاری داشته اند تاریخی که باید در نظر گرفته شود زمان صدور اعلامیه دادستانی است.
ضوابط گزینش دانشجو

(مصوب یکصد و پنجاه و یکمین جلسه مورخ 17/3/67 و یکصد و پنجاه و دومین جلسه مورخ 24//3/67 شورایعالی انقلاب فرهنگی شماره 1110 دش مورخ 31/3/67
1- کسانی که واجد هر یک از مراتب ذیل باشند از ورود به دانشگاه محروم خواهد بود.
الف – معتادین به مواد مخدر
ب- کسانی که اشتهار به فحشاء دارند (مراد از فحشاء رشوه و غیبت و امثال اینها نیست).
تذکر: این اشتهار باید آشکار باشد و نیازی به تحقیق نداشته باشد.
ج- معاندین بانظام جمهوری اسلامی (و معترضین)


2- کسانی که با اخذ تعهد در دانشگاه پذیرفته می شوند.
از کسانی که در حق آنان وزارت اطلاعات یا مراجع قانونی گزارشهائی مشعر بر فساد اخلاقی یا فعالیتهای سیاسی داده باشند در هنگام ورود به دانشگاه تعهد گرفته می شود که رفتار خود را اصلاح کنند.
تذکر: حتی المقدور باید سعی شود که تعداد این قبیل اشخاص زیاد نباشد تا مساله تعهد گرفتن، لوث نگردد. در ارتباط با ضوابط جدید گزینش دانشجو (موضوع ابلاغ شماره 1110/ دش مورخ 31/3/67) مصادیق عناد و فساد اخلاقی بشرح ذیل تصویب گردید.
الف – مصادیق عناد:
1- مبارزه مسلحانه با نظام جمهوری اسلامی ایران
2- داشتن وابستگی تشکیلاتی به گروههای محارب
3- پرداخت کمک مالی به گروههای محارب یا هواداری تشکیلاتی نمودن از آن گروهها، یا داشتن عضویت در آنها.
4- تبلیغ ماتریالیسم وادیان ساختگی (مراد از تبلیغ صرف تفوه به افکار ماتریالیسم نیست، بلکه سعی در ترویج و اشاعه آن است).

ب- مصادیق فساد اخلاقی
1- اعتیاد به مواد مخدر
2- اشتهار به فحشاء [1]
با توجه به پیشنهاد شماره 440/ع ش مورخ 20/4/67 شورای مشترک کمیسیونهای 1 و 2 شورایعالی انقلاب فرهنگی و نظریه آن شورا در رابطه با ضوابط جدید گزینش دانشجو (موضوع مصوبه شماره 1110/ د ش مورخ 31/3/67 شورایعالی) بند (3) مصوبه مذکور بشرح زیر تکمیل و اصلاح می گردد.
بند 3 (اصلاحی) – گزینش دانشجو در کلیه رشته ها مطابق ضوابط جدید گزینش دانشجو انجام می گردد. مگر دانشجویان رشته های دبیری و سایر رشته هایی که دانشجویان با سپردن تعهد استخدام وارد آنها شده اند. ضمنا کلیه مقررات و آئین نامه های قبلی مربوط به امر گزینش مغایر با مواد فوق ملغی است. [2]